• Nezařazené
  • 0

Cesta kolem světa za jediný den

… aneb  tradiční vinořský Dětský den.

A je to tady! Nebe je bombardováno modlitbami a dobré počasí a sobota 30.5.09 se blíží. Je pátek večer. Z tiskárny se pomalu souká velký barevný tapír a pravá, nefalšovaná indiánka z Brazilie Rosemar si pochvaluje, jaké má tapír dobré masíčko. Moc se diví, proč ho u nás nejíme.

„Asi bude zítra pršet“, zní můj povzdech a Rosemar odpovídá s neochvějnou vírou: „Bude krásně, modlíme se.“ Bůh na naše modlitby odpovídá krásným deštěm. Verdikt ranní sobotní porady je jasný: dětský den se přesouvá do sokolovny. Vinořští sokolové, zejména rodina Halíků, společně s mladými z hnutí Focolare, okamžitě mobilizují své síly. Ve 14 hodin již Sokolská tělocvična září v plné kráse a různorodosti. Voní tu indonéské bylinky, potkáte tu skoro pravého Mexičana a princeznu z Egypta v působivých krojích, ale také skutečnou rodinu z Afriky (nyní žijící zde), dvě dívky z Brazilie i rodinu z Číny. Městská část Vinoř se stává setkáním nejen cestovatelů, ale i místem, kde se setkávají různé kultury i národnosti.

První návštěvníci jsou tu o 30 minut dříve a napjatě očekávají, co se bude dít. Přichází cestovatelka Veronika s velkou červenou krosnou a plyšovým hrochem cestovatelem. Nestačí jí obejít svět a jedenáct stanovišť za jediný den, ale přeje si najít kamaráda. Za zdí z krabic sedí Tipo. Má právě moc práce. Čte si. Jak se s ním spřátelit? Nezbývá, než pozvat Pipa. Ten si ví rady a tato dvojice provází děti celým dnem.

V tělocvičně je plno, celkem 137 dětí se svými rodiči závodí „ostošest“. Skáčou v pytli, jezdí na koni, hledají čínské znaky, malují i shazují kuželky, hrají hry i řeší „kimovku“. Každý chce vyhrát! Nebo ne? Děti z farnosti hrají krátký příběh Patrika z Asie. Dokázal se kvůli přátelství vzdát výhry i vítězství. Sálem šustí bonbóny a nafouknuté balonky se vznášejí přes Maďarsko, Řecko, Brazilii do Čech, z Číny až po Afriku. Děti si pinkají a honí mýdlové bubliny. Dospělí pijí kafíčko a všem je „fajn.“ Jsme kamarádi, jako Pipo a Tipo, velcí pomáhají malým a malí velkým. Společně si o tom zazpíváme v písničce: „Když jsi kamarád tak pojď si s námi hrát…“

I Dětský den má svůj konec. Poznali jsme svět, společně si zahráli, společně se zasmáli, trochu soutěžili, trochu zpívali, trochu se bavili a trochu se poznali. Vůbec nevadilo, že venku prší. Modlitby za dobré počasí byly vyslyšeny – toto počasí bylo pro nás dobré! Díky všem z farnosti Vinoř, Sokola, mladým i rodinám z Focolare i Městské části Vinoř za podporu. Společně jsme úspěšně prošli světem za jediný den a ukázali, že spolupracovat se dá navzdory rozdílům národnosti, kultury, tradice, náboženství. Možná to jetou hybnou silou pro naše mladé a děti, které vyrostly společně s tradicí Dětského vinařského dne doslova od plenek do dospělosti, aby nesly tradici porozumění, lásky a přátelství dál, aby se uměli někdy vzdát i osobní touhy být první na stupni vítězů, pro společný úspěch, pro přátelství…

Marie Nováková

PS: fotografie z Dětského dne naleznete v Galerii

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CAPTCHA načítání...